Včeraj pozno popoldan so v sklopu Hrvaškega kulturnega društva Pomurje iz Lendave odprli še Hrvaški kulturni center Zrinski, ki ga je društvo uredilo v lanskem letu. Kulturni center sta svečano odprla Ignacija Fridl Jarc, državna sekretarka Ministrstva za kulturo Republike Slovenije in Darko Horvat, minister za prostorsko ureditev, gradbeništvo in državno imetje Republike Hrvaške.

Prisotni: Darko Horvat, minister za prostorsko ureditev, gradbeništvo in državno imetje Republike Hrvaške; Ignacija Fridl Jarc, državna sekretarka Ministrstva za kulturo Republike Slovenije; Boris Grigič veleposlanik Republike Hrvaške v Ljubljani; Šime Ivanjko častni konzul na konzulata Republike Hrvaške v Mariboru; Matija Posavec, župan Međimurske županije; Janez Magyar župan Občine Lendava; Dražen Srpak, župan mesta Mursko Središče; Milan Bošnjak, svetovalec s posebnim položajem za vprašanja hrvaške manjšine v zamejstvu in tujini iz Osrednje državne pisarne za Hrvate v zamejstvu in tujini; Ivan Zeba, vodja Službe za pravni položaj, kulturo in izobraževanje Hrvatov u BiH; Đanino Kutnjak, predsednik Hrvaškega kulturnega društva Pomurje in predsednik Zveze hrvaških društev v Sloveniji; Tomislav Čavlek, direktor podjetja Ledo Slovenija; Sašo Brmez, vodja marketinga Ledo Slovenija in Franjo Sobočan, direktor podjetja Sobočan, ki je podarila pohištvo omenjenemu centru.

Na odru so spregovorili: Đanino Kutnjak, predsednik Hrvaškega kulturnega društva Pomurje in predsednik Zveze hrvaških društev v Sloveniji; Janez Magyar župan Občine Lendava; Milan Bošnjak, svetovalec s posebnim položajem za vprašanja hrvaške manjšine v zamejstvu in tujini iz Osrednje državne pisarne za Hrvate v zamejstvu in tujini; Matija Posavec, župan Međimurske županije; Boris Grigič veleposlanik Republike Hrvaške v Ljubljani; Ignacija Fridl Jarc, državna sekretarka Ministrstva za kulturo Republike Slovenije in Darko Horvat, minister za prostorsko ureditev, gradbeništvo in državno imetje Republike Hrvaške. S prostori Hrvaškega kulturnega centra Zrinski upravlja Hrvaško kulturno društvo Pomurje (HKD Pomurje), ki je lani praznovalo 15 let delovanja in ima status društva s posebnim družbenim pomenom. Prostori društva, ki so namenjeni druženju in kulturnim prireditvam, se nahajajo v starem mestnem jedru in so v zaščiteni zgradbi iz 18. stoletja. Dogajanje v prostorih kulturnega centra bo pomembno prispevalo h krepitvi vezi med pripadniki hrvaške skupnosti v Sloveniji in tudi vezi z domovino. 

Vir: Lendavainfo.com