V prostorih Zveze kulturnih društev Lendava so ta teden odprli razstavo “Pirhi, vino in velikonočni izdelki”. Omenjena razstava je že 15. po vrsti, na njej pa tokrat razstavlja 29 razstavljavcev. Razstavo si je možno ogledati do petka, 15. aprila 2022, vsak dan med 8. in 18. uro.

“Letošnja razstava je nekako pripravljena v duhu lanske, tukaj v našem prostoru, vendar pa v precej manjšem obsegu, kot smo je bili vajeni pred leti. Kljub prostorski stiski, pa lahko vidite različne velikonočne izdelke (pirhe iz različnih materialov in v različnih tehnikah, ovčke, zajčke, izdelke iz ličja, krep papirja in razne izdelke iz lesa, ter še marsikaj drugega), katere je za to priložnost prispevalo kar 29 razstavljavcev iz občine Lendava, Črenšovci, Turnišče, Murska Sobota ter Madžarske in Hrvaške. Razstavljajo pa ne samo društva, ampak tudi vrtec, šola in nekateri posamezniki. Zraven razstavljenih velikonočnih izdelkov, so na stenskih panojih na ogled tudi vezenine z velikonočnimi in spomladanskimi motivi ter kvačkani prtički, članic krožkov ročnih del iz desetih kulturnih društev. Svoj razstavni kotiček ima tudi Vrtec Lendava. Društvo zbirateljev Pomurja pa nam je letos k razstavi prispevalo prav posebno zbirko raznovrstnih starih slik svetnikov na platnu. Vinogradniki iz vinogradniških društev Čentiba in Lendava so tudi letos pripravili razstavni kotiček s svojimi vini iz našega prekmurskega vinorodnega okoliša ter nekaj vinarskih pripomočkov.

Razstava ni samo mednarodna, ampak na nek način tudi medgeneracijska, saj s svojimi izdelki sodeluje tako mlajša, kot starejša generacija, torej od vrtca, šole, društva, pa vse do upokojencev, ki bodo to tradicijo izdelovanja velikonočnih pirhov in raznih drugih velikonočnih izdelkov z veseljem predali bodoči generaciji,” je o razstavi povedala Elvira Vaupotič Göncz, predsednica ZKD Lendava. 

Zveza kulturnih društev Lendava, 13. 4. 2022.