Pozdravljeni člani in prijatelji manjšinskih društev,

pošiljamo vam vabilo na brezplačne filmske delavnice, ki bodo potekale v mesecu marcu v Slovenski kinoteki v Ljubljani. Delavnice vključujejo projekcijo hrvaških filmov ter izobraževanje na področju filmske in manjšinske umetnosti.

Prvi dve projekciji se bosta odvijali v torek 7. 3. in v soboto 11. 3. (program v nadaljevanju) Torkova delavnica je namenjena odraslim članom društev, sobotna pa mlajšim, saj gre za otroški film. Obe delavnice bosta vključevali strokovnjake, ki bodo povezovali program in vodili razpravo iz tematike filma in manjšinske problematike na sploh.

Delavnice bodo potekale v Slovenski kinoteki na Miklošičevi 28 v Ljubljani.

Za manjšinske pripadnike je prost vstop, po koncu delavnice bo potekalo tudi druženje članov.

Prosimo vas, da potrdite svoj prihod. Prijazno vabljeni!

7.3. torek

18.00 Klasiki

Hudičev raj (Đavolji raj – ono ljeto bijelih ruža)
Rajko Grlić, Jugoslavija/ZDA, 1989, 35mm, 1.85, barvni, 98′, sp
Druga svetovna vojna, poletno letovišče v Jugoslaviji. Nerodni reševalec iz vode, ki ni še nikoli nikogar rešil, vzame pod svoje okrilje dva begunca: vdovo padlega partizana, vneto borko proti nacistični okupaciji, in njenega sina. Nekega dne iz rečnih valov reševalec prvič reši utapljajočega se človeka. Navdušenje skopni, ko se razkrije njegova identiteta.

Projekcijo bosta uvedli Biljana Žikić, novinarka in poznavalka manjšinskih skupnosti ter Varja Močnik iz Programskega oddelka Slovenske kinoteke.

 

11.3. sobota

17.00
Kinotečna matineja

Izgubljeni svinčnik (Izgubljena olovka)

Fedor Škubonja, Hrvaška (Jugoslavija), 1960, 35mm, 1.66, čb, 48′, svp
Zgodba o dečku Diki, ki je na predbožični večer po krivici obtožen, da je ukradel svinčnik. Prijatelji in vrstniki ga izobčijo. Diko se ne sprijazni s krivico in v imenu resnice kljubuje vsem zaprekam. Film je bil leta 1966 v Cannesu izbran za enega izmed desetih najboljših otroških filmov vseh časov.

Projekcijo bosta uvedli Ivana Stipić Lah, novinarka in poznavalka manjšinskih skupnosti ter Maja Krajnc, izvajalka programa Kino-katedra za vrtce, osnovne in srednje šole